Home

Te koopFor sale – Zu verkaufenÀ vendreSe vende

 

Welkom op de website van Eos, een Colin Archer-type Risør skøyte, gebouwd door K. Christensen & Co in Moen, Noorwegen, in 1932. Eos werd in Nederland gerestaureerd door haar huidige eigenaren en opnieuw te water gelaten in 2000.

 

Na een tiental jaren van restauratie en zo'n vijftien jaar wonen en reizen in Eos, zijn we nu toe aan een ander soort varen in een ander type boot. De kapitein is van bijna dezelfde leeftijd als de boot, en waar Eos nog steeds sterk genoeg is voor vele actieve jaren, geeft de kapiteins rug de voorkeur aan pensioen. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe eigenaar om Eos' reizen voort te zetten en haar overal te laten bewonderen.

 

Eos is gebruikt als vissersboot en, hoewel omgebouwd tot pleziervaartuig, de restauratie is op traditionele wijze uitgevoerd. Dek, kajuitopbouwen, roer, mast, rondhouten, tuigage, zeilen, ballast, kielbalk, stalen zool en het hele interieur zijn nieuw gebouwd vanaf 1989. Diverse planken en spanten zijn in die periode vervangen en ook recentelijk. De afgelopen vijftien jaar is ze gebruikt voor uitgebreid varen en bewonen. De gescheiden achterkajuit maakt haar ook geschikt voor charteren.

 

De boot heeft een Nederlandse zeebrief en meetbrief.
Er is een BTW-verklaring.

In Nederland had Eos de status van Varend Monument®.

 

Eos is momenteel aan de zuidkust van Portugal, in de buurt van Faro-vliegveld.

 

Voor een artikel over Eos in "de CLASSIC Zeiler", zie de link hiernaast.

 

 

Prijs € 68.000. Gedeeltelijke inruil voor een kleinere boot is mogelijk.

 

Voor....                                                                      ....en na

 

"Mooie boot, veel werk." We horen het vaak.

Ja, Eos is een oude houten boot en heeft wat aandacht nodig van tijd tot tijd. Er zal altijd wel een lekje zijn en volgend jaar kan er een ernstige lekkage ontstaan, maar het is hout en kan gemakkelijk worden gerepareerd/vervangen. Eos is geen jachtwerf-boot en sommige spullen zijn al meerdere jaren in gebruik, maar bij regelmatig gebruik is er ook regelmatig onderhoud. De “to-do”-lijst is oneindig, maar boot“klussen” beschouwen we niet als “werk”. Al die jaren zijn we met plezier de verschillende uitdagingen van het instandhouden van een Varend Monument zelf aangegaan. En ondanks het vaak toegevoegde "veel werk" zijn we altijd trots op de complimenten voor onze mooie boot.

 

Eos in e-magazine "de CLASSIC Zeiler" p. 16
de Classic Zeiler 13.pdf
Adobe Acrobat Document 15.3 MB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Updated: 2018-01-15