Geschiedenis 1932 - 1989

 

Visserman Peder Nielsen gaf in 1932 opdracht tot het bouwen van een boot aan K. Christensen & Co in Moen, Noorwegen. De boot kreeg de naam Eos, naar de Griekse godin van de dageraad en werd geregistreerd onder nummer AA-7TØ. Ze viste garnalen vanuit Rægevig op het eiland Tromøy bij Arendal.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog namen Duitse soldaten de boot in beslag om ermee van Noorwegen naar Duitsland te vluchten. Later werd de boot aangetroffen in Denemarken.

 

In 1964 werd Eos uitgerust voor de haringvisserij. De oude 1-cilinder 2-takt Rapp semi-diesel werd vervangen door een Lister Blackstone 4-cilinder 4-takt, de mast werd ingekort, er kwam een bezaanmast bij en het stuurhuis werd verlaagd.
Eos staat vermeld in de Noorse vissersvlootregistratie tot 1978. Ze was toen de grootste vissersboot van Tromøy.

 

Voor zover wij hebben kunnen achterhalen, werd Eos in 1978 verkocht aan zeeverkenners in Oslo en later aan een groep duikers. Ergens in de jaren 80 werd ze gekocht door een Zweedse acteur, die haar naar Kopenhagen bracht om te gebruiken als pied-à-terre. Ergens later werd de boot in beslag genomen door de haven als betaling voor achterstallig liggeld. Vervolgens werd Eos gebruikt als een sociaal project voor werkloze jongeren, totdat de subsidiestroom ophield, waarna ze verwaarloosd bleef liggen in Christianshavnkanal in Kopenhagen.

In 1989 werd Eos door ons gevonden en gekocht. We deden wat voorlopige reparaties zodat we haar naar Nederland konden varen. En daar begon het lange restauratieverhaal.

 

 

Mocht u misschien meer weten over Eos uit deze periode – namen van eigenaren, verhalen, foto's – dan zouden we graag van u horen via eos1932@yahoo.com.